mgr Monika Sajdok-Kostka

dietetyk kliniczny

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach (dietetyka kliniczna) oraz studiów magisterskich (kierunek: Dietetyka) Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.

Pracuje głównie z osobami dorosłymi zmagającymi się z nadwagą, otyłością, problemami metabolicznymi, hormonalnymi. W pracy podchodzi do każdej osoby indywidualnie, stara się dobrze przeanalizować jej stan zdrowia, wyniki krwi, aby skutecznie dopasować zalecenia i program żywieniowy ze smacznymi i prostymi w wykonaniu posiłkami.

W czasie całej kuracji Pacjent uczy się zdrowych nawyków żywieniowych i pod tym kątem stara się go edukować. Dieta ma być swego rodzaju drogowskazem, jak należy komponować posiłki, nie tylko na czas odchudzania, ale na stałe, tak aby zachować dobry stan zdrowia, sylwetkę i lepsze samopoczucie na lata.

Pracujemy tak, aby Pacjent nie miał poczucia, że jest na kolejnej ścisłej diecie, którą trzeba przetrwać, żeby osiągnąć efekt. Zmieniamy podejście do jedzenia. Staramy się aby było ono sycące, smaczne i jednocześnie pozytywnie wpływało na stan zdrowia. A efekt na wadze jest miłym skutkiem ubocznym. Po takim „kursie” żywienia, dieta, a raczej nowy sposób jedzenia, staje się czymś naturalnym, przyjemnym i Pacjent dochodzi do wniosku, że nie ma sensu wracać do starych nawyków żywieniowych! Dlatego też po zakończeniu diety łatwiej zachować jej efekty, w przeciwieństwie do restrykcyjnej „diety cud”, która ma działać tylko na chwilę.

 

Monika Sajdok - ZnanyLekarz.pl

Szkolenia, konferencje:

  • „Bilansowanie diet roślinnych w teorii i praktyce”, H. Stolińska-Fiedorowicz, 2015 r.
  • „Dietoterapia pacjenta otyłego. Nowe możliwości leczenia”, L. Ostrowska, 2016 r.
  • „Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka”, A. Nieradzik, 2016 r.
  • „Praktyka w indywidualnym poradnictwie żywieniowym”, Instytut dietetyki i promocji zdrowia, 2016 r.
  • „Dietoterapia chorób autoimmunologicznych tarczycy”, K. Kowalcze 2016 r.
  • Konferencja naukowo-szkoleniowa „Psychodietetyka, zrozumieć żywienie”, Katowice 2016 r.
  • Konferencja naukowa „Trends in Dietetics”, Łódź 2016 r.
  • „Kształtowanie kobiecej sylwetki – moduł I i II”, T. Sowiński, Wrocław 2017 r.
  • „Praktyczne zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy”, P. Ihnatowicz, 2017 r.
  • „Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka”, M. Słoma, 2017 r.
  • „Zespół jelita drażliwego – diagnostyka i dietoterapia”, Z. Łukaszewicz, 2017 r.
  • Konferencja naukowa „Choroby dietozależne – lekarz i dietetyk – naczynia połączone”, Katowice 2017 r.
  • „Analiza składu ciała metodą elektrycznej bioimpedancji w praktyce dietetyka”, M. Superson 2019 r.
  • „Diagnostyka i dietoterapia zaburzeń gospodarki hormonalnej”, M. Gackowska-Lisińska 2019 r.
  • „Dietoterapia w insulinooporności i PCOS”, K. Kowalcze 2019 r.
  • „Insulinooporność w gabinecie dietetyka”, M. Słoma 2019 r.
  • „SIBO. Jak go diagnozować, leczyć i zapobiegać nawrotom?”, O. Mrawiec 2019 r.
  • IV Konferencja „Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety”, 2022 r.

 

Call Now Button